Poročilo – kurikularna komisija 25. 02. 2021

Dne 25. 2. 2021, sem se udeležil seje kurikularne komisije FRI. Na dnevnem redu je bil predmet Numerična matematika, ki se lahko preoblikuje oz. ukine zaradi upokojitve prof. dr. Bojana Orla.
Ob upokojitvi profesorja je postopek na FRI, da gre predmet v razgradnjo. Citiram email prof. dr. Gašperja Fijavža:

Predmet Numerična matematika (nosilec Bojan Orel) gre zaradi upokojitve nosilca v skladu s fakultetno politiko v /razgradnjo/.

Omenjeni predmet je vsebovan v naslednjih predmetnikih:

1) magistrski program RI (obe smeri) - modulski predmet v modulu Računske metode (skupaj s predmeti Topološka analiza podatkov, Skupinsko vedenje, Diskretna matematika)
2) magistrski program Multimedija - strokovno izbirni predmet v kvoti predmetov FRI.

Lahko na kurikularni komisiji (s sodelovanjem skrbnikov obeh zgornjih programov in vodjo katedre s katere prihaja predmet) predebatirate vse scenarije:

a) v kolikšni meri so vsebine nujne,
b) je smiselno predmet osvežiti - odstraniti nepotrebna poglavja - in jih nadomestiti z novimi,
c) predmet NM ni potreben in lahko iščemo popolnoma drugačen nadomestek.

V kolikor bi pri predmetu ostajale vsebine numerične matematike, bi zagovarjal, da ohranimo ime Numerična matematika (ker je s spremembo imena relativno veliko administracije). V scenariju c) seveda ne.

Kakšna je časovnica?
Dokumentacijo za nove izbine predmete je potrebno na UL dodatviti do konca aprila. Predhodno bi na aprilskih senatih FRI (in FE) morali potrjevati spremembe, ki bi morale konec marda biti uskajene tudi s FE.
Če ime predmeta ostaja in se spreminjajo zgolj neobvezne sestavine, potem je skrajni rok septemberski senat FRI in FE.

Gašper

Poleg predmeta Numerična matematika je bilo govora tudi o ukinitve Fizike na prvi stopnji BUNRI. Predlagana je bila paketna obravnava(oz. vsaj razprava, saj se kurikularna komisja ne sestaja redno).

Prišli smo do zaključka, da predmet Numerična matematika obdržimo, saj je relevanten za naš študij. Želje nekaterih so, da bi se predmet prestavil na prvo stopnjo, kot obvezni ali izbirni predmet. Z ozirom na Fiziko je bil predlog, da bi Fiziko umaknili iz programa in jo zamenjali s predmetom Računalniške tehnologije doc. dr. Žitka. Računalniške tehnologije v drugem letniku BUNRI kot izbirni predmet bi nadomestili z Numerično matematiko.

Občutki drugih članov komisije in mene so mešani, z ozirom do umika Fizike, spremembe Računalniških tehnologij v obvezni predmet in uvedbo Numerične matematike kot obvezni predmet.

Vprašanja potrebna razprave:

  1. Ali obdržimo predmet Numerična matematika?
  2. Ali bi Numerično matematiko prestavili na prvo stopnjo?
  3. Ali je Numerična matematika sploh primerna za obvezni predmet (zelo specifičen predmet)?
  4. Kam bi (če bi) umestili Numerično matematiko kot izbirni predmet?
  5. Ali še želimo imeti Fiziko na prvi stopnji?
  6. Ali je Fizika sploh primerna za obvezni predmet oz. bolonjski študij (z ozirom, da gre za bolonjski program, pri katerem je cilj krajšanje študija in “ni časa” za splošnost)?
  7. Ali bi Fiziko zamenjali s predmetom Računalniška tehnologija?
  8. Ali je bi bila FMF ali IŠRM predmet Numerične metode primarna zamenjava za Numerično matematiko (skupna izvedba) (izbirno? del modula?)?

Moje mnenje

Mislim, da se moramo opredelit do tega, kakšen študij želimo. Zdi se mi, da je Fizika pomemben del naše splošne inženirske izobrazbe in del tega, kar naredi študij FRI kvaliteten. Predmet Numerična matematike je preveč specifičen za obvezni predmet. V obeh primerih pa se moramo ozirati na cilj bolonjskega študija, kar je hitrejša izobrazba. Fizika je presplošna za program v katerem zmanjkuje kreditov za predmete, ampak predstavlja kvaliteto diplomanta FRI. Numerična matematika pa je prespecifična za obvezni bolonjski program in spada na del študija, kjer se specializiramo za določeno področje oz. kot izbirni, modulski ali študij na drugi stopnji.

Urban Suhadolnik,
predstavnik študentov v kurikularni komisiji FRI

Ljubljana 27. 2. 2021