EIT Digital Masterschool – mednarodni magistrski program računalništva in podjetništva

Te zanima študij druge stopnje računalništva v tujini? Imaš žilico za podjetništvo? V tej novici želim predstaviti možnost študija na področju tehnologije v kombinaciji s podjetništvom na več priznanih tehničnih univerzah v Evropi.

European Institute of Innovation and Technology (EIT) Digital Master School je magistrski program, znotraj katerega se izbrana tehnična smer kombinira s podjetništvom. Izvaja se na 18 priznanih tehničnih univerzah v Evropi. Študent si ob vpisu izbere eno izmed osmih tehničnih smeri in specializacijo znotraj le-te. Za tem izbere univerzi, na katerih bi izbrano želel študirati – osnove na eni, specializacijo na drugi univerzi. Program sofinancira Evropska unija. Za evropske študente EIT Digital krije stroške šolnin, ponuja pa tudi mesečne štipendije.

V prvem letniku študenti spoznavajo osnove z izbranega tehničnega področja, približno tretjina leta pa je namenjena učenju podjetništva. To se ne uči zgolj iz knjig, ampak skozi praktične naloge. Od skupinskega tekmovanja, kdo na ulici (brez vseh pravil) zasluži največ s prodajo kave, do celotnega semestra, posvečenega razvoju poslovne ideje. Nekatere skupine so tukaj pridobile tudi finančna sredstva, poslovne partnerje in s tem možnost, da svoje ideje udejanjijo. Po prvem letniku se študenti udeležijo dvotedenske poletne šole (v Nici, Lizboni, Stockholmu, …), kjer razvijajo projekte podane s strani partnerskih podjetij EIT Digital.

V drugem letniku se študentje preselijo v novo državo in na drugo univerzo. Na tej opravljajo tehnično specializacijo in ob koncu zagovarjajo magistrsko nalogo. Drugi semester drugega letnika je v celoti namenjen magistrski nalogi. Posebnost EIT Digital je ta, da se projekt za magistrsko nalogo opravlja znotraj podjetja (Philips, Ericsson, Bosch, …), ki pa je hkrati tudi študentovo pripravništvo.

Po opravljenem magistrskem programu ima študent EIT Digital ne le kakovostno tehnično, temveč tudi podjetniško znanje, primerno za ustanovitev lastnega podjetja, ali lažje napredovanje v primeru dela v večjem podjetju. Ob zaključku vsak študent prejme diplomo iz dveh univerz in  ‘Innovation and Entrepreneurship EIT Digital’ certifikat. Izjemen pomen pa ima tudi mednarodna mreža poznanstev, ki se ustvari v času študija. EIT Digital predlagam vsem, ki želijo pridobiti dodatno tehnično ter podjetniško znanje in bi med drugo stopnjo študija želeli obiskati druge države našega kontinenta.

Trenutno je na spletnih straneh EIT Digital odprta prijava na opisan magistrski program in ostaja odprta do 15. aprila! Na spletni strani, navedeni spodaj, si lahko ogledate ponujene tehnične smeri, za dodatne informacije pa sem tudi sam dosegljiv na e-naslovu, prav tako navedenem spodaj.

https://masterschool.eitdigital.eu/programmes/
lukalangabriel@gmail.com

Leave a Comment

Your email address will not be published.